Jack Russell Terrier a boldog energiabomba!

Kicsi, okos és mozgékony – az egyelőre fiatalnak mondható kutyafajta szép számú rajongót tudhat magáénak. A brit gyökerekkel rendelkező Jack Russell Terrier-t 2000 óta ismeri el az FCI önálló fajtaként. Közeli rokonától, a Parson Russell Terriertől rövidebb lába különbözteti meg.

Jack Russell Terrier története
A fajta kitenyésztése az 1800-as években John (Jack) Russell angol plébánoshoz köthető, aki szenvedélyes vadász és terrier kedvelő volt. Különféle terriereket keresztezett, hogy létrehozzon egy olyan fajtát, amely kifejezetten alkalmas elsősorban rókák vadászatára, pontosabban azok föld alatti kotorékból való kiugrasztására. Természetesen borzok, patkányok és egyéb rágcsálók levadászására is használták ezt a fajtát. Az 1900-as évek közepétől az Ausztrálok voltak azok, akik áldozatos tenyésztői munka után kialakították a fajta ma ismert jellegét, így különös módon őket tartják a fajtanemesítő országnak, nem pedig Angliát. Az FCI csak 1990-ben ismerte el a fajtát, ekkor még „Parson Jack Russell Terrier” néven, ám a fajtán belül továbbra is nagyok voltak a méret és típusbeli különbségek, így az FCI 2000-ben ketté osztotta. A kvadratikusabb arányú és hosszabb lábú típus lett a Parson Russell Terrier, amelyet főként az anyaországban tenyésztették, míg a téglalaphoz hasonló testarányú és rövidebb lábú típus lett a Jack Russell Terrier, amelyet már az említett Ausztrálok nemesítettek ki.
Külleme

Az FCI fajtastandard szerint marmagassága 25-30 cm között kell, hogy legyen, míg súlya pedig 5-6 kg közötti (ám a gyakorlatban ez tágabb keretben mozog, inkább 5-8 kg közé tehető). A mellkas kerülete a könyök mögött mérve 40-43 cm között van. Fogazata ollós záródású. Orrtükre fekete színű, szemei mandula alakúak és értelmet sugárzóak.Feje kissé ellaposodó, fülei V alakúak és lelógnak, nyaka jól izmolt. Háta egyenes és feszes. A farka a vége felé kissé elkeskenyedő, enyhén ívelt. Végtagjai egyenesek elölről és hátulról nézve, mozgás közben pedig párhuzamosan haladnak egymással. Mancsa kerek, macskáéhoz hasonló.Színezetüknél a fehér színnek kell dominálnia, a fejen mindig kell, hogy legyen cser vagy/és fekete jegy. A legelterjedtebb mintázat talán a fehér alapon cser jegyek, lehetnek még fehér alapon fekete jegyek, ez viszont igen ritka (ezt a két színváltozatot nevezi a köznyelv bicolournak, mivel két szín kombinációjából állnak), előfordul még fehér alapon fekete és cser jegy egyszerre (ezt nevezi a köznyelv tricolournak, mert itt már három szín jelenik meg egy kutyán).

Nevelése, igényei

A fajta híresen intelligens és tanulékony, ám ez a terrierekre jellemző makacssággal párosulhat. Motivációjuk nagyon könnyű egy kis finom falattal vagy éppen játékkal. Hamar megtanulja a vezényszavakat, értelmes, gondolkodó és önálló fajta, tehát ha nem kapja meg a kellő iránymutatást, akkor bizony a saját maga módján fog cselekedni vagy viselkedni. Nevelésük mindenképpen következetességet és határozottságot igényel, de kerülni kell a túlzott szigort. Kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni kölyökkorban más állatokhoz és más kutyákhoz való szoktatáshoz.

Összességében elmondható, hogy tanításuk egyszerű, de határozott és kellő mértékű iránymutatást igényelnek

Almond Shape Jack Kennel

Almond Shape Jack Kennel 

Nekmar Logo

ÜDVÖZÖLLEK

Vitéz Natália vagyok!

error: Védett tartalom